Sosyal Aktiviteler

Bireylerin hayatında iletişim önemlidir. İletişim, sözlü ya da sözsüz yol ile karşımızdaki bireye duygu düşünceleri aktarma biçimidir. Bu süreçte alıcı ve kaynak arasındaki bağ önemlidir. Sosyal bir canlı olan insan yaşamın her evresinde iletişime ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacın her yaş döneminde doyurulması gerekmektedir. Doyumun sağlanması adına da sosyal aktiviteler ön plana çıkmaktadır. Sosyal aktiviteler; kişinin yaş ve içinde bulunduğu konuma uygun olacak şekilde düzenlenen, doyum ve etkileşim kazandıran, kişilerin kendine güvenini arttırıcı ve sosyal ilişkileri pekiştirici faaliyetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Beraber bir yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, şarkı söylemek, tavla oynamak, dans etmek veya bir müzik aleti çalmak kişiler arası etkileşimi arttırırken kendilerine olan güveni de kazandırmaya yardımcı olacaktır.

Fiziksel olarak aktif olmayı gerektirecek sosyal aktiviteler, her yaş grubunda olduğu gibi, yaşlılık döneminde de oldukça önem gerektirmektedir. Yaşlanma ile paralel olarak, vücudun hayati sistemlerinde gözlenecek olan değişiklikler, tek başına herhangi bir hastalığa neden olmamaktadır. Bu hayati sistemlerin fonksiyonelliklerindeki düşüş sonucu demans, tansiyon, şeker hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi gibi kronik hastalıkların meydana gelmesi de kolaylaşmaktadır. Egzersiz yapmak, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın geliştirilmesinde oldukça önemli bir etmendir. Kısa süreli yürüyüşler kişilere ruhen ve bedenen yararlıdır. Yapılan araştırmalarda, fiziksel olarak aktif kalmanın, yaşlıları kronik hastalıklardan koruduğu da bilinmektedir. Etkili bir fiziksel aktivite programı kuvvet, dayanıklılık, denge, fiziksel-zihinsel fonksiyon ve yaşam kalitesini geliştirerek katkı sağlamaktadır.Yaşlılarda fiziksel aktivite düzeyini belirlemek özen ve önem gerektiren bir alandır. Cinsiyet, yaş, sosyal geçmiş gibi demografik özellikler, geçirilen hastalıklar, motivasyon seviyesi fiziksel aktiviteyi belirlemede etkili olan etmenlerdir. Aktif yaşam, yaşlı bireylerin bilişsel işlevlerini geliştirerek, düşme riskini azaltır, sosyal etkileşimleri artırır ve bireylerin olabildiğince bağımsızlığını güçlendirmesine yardımcı olmaktadır.

Satranç turnuvaları, okey ve tavla yarışmaları gibi etkinlikler de sevilen ve etkileşimi kuvvetlendiren sosyal aktiviteler arasında yer almaktadır. Hem dinlendirici hem de üretici bir düzeyde olacak olan faaliyetlere yer vermek süreç açısından da faydalı olacaktır. Müzik, spor, el sanatları, açık havada yapılan egzersiz ve sporlar, kitap okuma, dinleme çalışmalarının yapılması kişilerin sağlıklı bir yaşam içerisinde gelişmesine katkı sağlayacak olan etmenler arasındadır.