Kişiye Özel Beslenme

Her yaşta olduğu gibi kurumumuzun sahip olduğu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok oldukça önemlidir.

  • Cinsiyet
  • Varolan hastalıklar
  • Alerji durumu
  • Yaş gibi etmenler de dikkate alınarak kişiye özel sağlıklı beslenme planı oluşturulmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme için dört besin grubunda da yer edinen besinlerin yeterli miktarda, oranda tüketilmesi ile sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana olmaktadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye göre farklılık içermektedir. Bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkileyen önemli etmenler arasında yer almaktadır. Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek tüketim sağlanmalıdır. Sabah kahvaltısı mutlaka gerçekleştirilmelidir. İdeal vücut ağırlığının korunmasına ve besinler yoluyla alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki denge kurulmasına dikkat etmek gerekmektedir. Yağlı besinlerin tüketimine sınırlılıklar getirilerek denge kurulmalıdır. Kan şekerini dengeleyecek olan, şekeri arttırıcı etmenlerden uzak kalınarak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Aşırı ve zararlı yağ içerecek olan kızartmalar yerine ızgara ve fırında pişmiş besinlerin tercih edilmesi daha uygun olmaktadır. Yaşa  uygun ve fiziksel aktivitlerle dengelenecek olan beslenme düzenine önem verilmelidir.

Her yaş döneminde tuz kullanımı önemli bir yere sahiptir. Belirli oranda, miktarda yaşa uygun tuz tüketimi önemlidir. Hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamura gibi besinlerden uzak durulmalıdır. 65 yaş üstü kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre daha yüksek oranda gözlenmektedir. Bu nedenden ötürü de yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini arttırarak sağlıklı yaşamlarına katkı sağlanmalıdır. 

Aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir. Kişiye özel olarak hesaplanarak uygun miktarda verilmesi gerekmektedir.